Totaal aantal pageviews

donderdag 27 december 2018

Veranderingen na een periode van werken aan jezelfNa een periode van werken aan jezelf kan het zijn dat je of ineens of  geleidelijk aan merkt dat bijvoorbeeld je baan, je partner, of vrienden biet meer helemaal bij je passen.
Wanneer het transformatieproces in werking is gezet, kun je het ervaren alsof je leven overhoop gehaald wordt. Het als gevolg dat je andere keuzes maakt dan voorheen. Deze keuzes zijn nu gebaseerd op het in balans zijn van je hoofd, hart en jouw lichaam (onder andere je onder buik).
Ons brein is gericht op het oude-en vertrouwde, dat maakt dat we niet zo makkelijk uit onze comfort zone stappen en dat is waarom we het soms alleen maar met hulp van buitenaf voor elkaar krijgen.

Jouw omgeving is niet zozeer veranderd. Nee, jij bent degene die veranderd is. Je gaat anders naar mensen en zaken kijken. Mijn ervaring is, dat mensen het steeds "scherper" gaan zien, voelen of ervaren, in wat voor ongezonde situaties ze zijn beland.
In bestaande bestaande contacten of in de werksituatie gebeurt er niet ineens ‘iets’. Door op de automatische poloot jouw leven te leiden, gaan vele signalen volkomen aan je voorbij. 
De signalen dat een baan, je relatie, een vriendschap zijn langste tijd heeft gehad, zijn vaak subtiel. Je loopt vast in het werk, wordt misschien wel ziek en het is soms lastig je vinger erop te leggen, waar het nu misgaat.
Gesprekken met je partner of een goede vriend of vriendin stromen niet meer en het is moeilijker om elkaar te begrijpen. Voor beiden is het steeds meer voelbaar, maar het wordt niet uitgesproken. Wellicht omdat het te pijnlijk is, misschien ben je bang voor de consequenties die het uitspreken met zich meebrengt.

Het kan zijn dat je je schuldig gaat voelen, misschien denk je dat het weer over gaat. Niks is per slot van rekening blijvend. Het kan zijn dat het voelt alsof je de ander en of jezelf tekort doet. Immers, jouw werkgever, je partner of je goede vriend/vriendin is nog dezelfde als voorheen, jij bent veranderd. Of liever gezegd: gegroeid, meer volwassen geworden en beter in staat om voor jezelf te zorgen. .
Soms wordt dit wel uitgesproken en lukt het om een relatie of een de vriendschap liefdevol te beëindigen. In andere gevallen groeien jullie langzaam uit elkaar tot de verwijdering zo groot is dat het contact vanzelf stopt . Dan rest nog de herinnering aan een mooie tijd en het proces van accepteren dat het is zoals het is.

Van eenzaamheid naar gelukkig alleen zijn

Tijdens het proces van werken aan jezelf is het goed mogelijk dat je gevoelens van (soms diepe) eenzaamheid ervaart. Dit is pijnlijk. Je kunt je ook steeds meer bewust worden van je ongelukkig voelen in je werk, je alleen voelen staan tussen collega's en je eenzaam voelen binnen je relatie en of in vriendschappen.
Het voelen van dergelijke gevoelens en het doorleven leidt tot een dermate innerlijk proces, dat het uiteindelijk heling brengt.
De keerzijde van de medaille kan zijn dat de onvermijdelijke beëindiging van bijvoorbeeld je baan, je relatie en een aantal vriendschappen er aan zit te komen. Je kunt het gewoon weg niet meer.
Dan breekt er vaak een eenzame periode aan. Het oude bekende is er niet meer en het nieuwe is er nog niet.


Wat ik dan wel zie, is dat mensen in een soort van "niemandsland" belanden. Gevoelens van onzekerheid, onmacht, maar ook ongeduld en frustratie borrelen naar de oppervlakte. Gedachten als: ‘niemand vindt mij de moeite waard’, ‘ik ben niet goed in vriendschappen’, of ‘niemand begrijpt mij’ "of ik ben totaal ongeschikt voor mijn werk" kunnen behoorlijk ondermijnen.
Weet dat je op de GOEDE WEG bent en dat je je in een overgangsfase bevindt. Je kunt onmogelijk weten wat of wie er nog op je pad zullen verschijnen.
Deze eenzame periode is echter wel noodzakelijk. Eigenlijk is alles wat zich aandient noodzakelijk, het zorgt ervoor dat je je eigen bewustzijnsontwikkeling mag doormaken. Vragen als: wie ben ik, wat vind ik wel en niet fijn en wat vind ik prettig in vriendschappen,  waar liggen mijn grenzen dienen zich aan.
Door je van dit alles volledig bewust te worden, maak je straks betere keuzes met betrekking tot je werk, je eventuele toekomstige partner, je lichamelijke en geestelijke gezondheid, kinderen  en vriendschappen.Het Nieuwe 


Met het loslaten van al het oude, ook oude gedragspatronen, ontstaat er ruimte voor het nieuwe. Wanneer je dan een gelijkgestemde op je pad ontmoet, maakt je hart een sprongetje. Ook bij het zoeken naar bijvoorbeeld ander werk, weet, voel en ervaar je,  zodra je de functieomschrijving leest, of je verdiept in het bedrijf  dat dit het voor jou wel is.
Toch is de kans groot dat je te hard van stapel te loopt.  Het is een verademing is om iemand te ontmoeten die zich ook in een bewustzijnsproces bevindt, en dan kan het gebeuren dat  je de deur voor vriendschap of een relatie wagenwijd open zet. Je zult echter snel doorhebben  dat de ander zich toch in een andere fase van zijn of haar proces bevindt, of minder volwassen reageert dan je dacht. Of je ontdekt dat de ander bepaalde patronen en blokkades nog niet heeft opgelost. Jouw gedrag of uitlatingen werken als een trigger op de ander. Dit alles hoeft geen probleem te zijn, want frictie en strubbelingen horen bij het leven en kunnen  zeer bevorderlijk zijn voor elkaars groei. 

Licht en Donker


Daarnaast trek je, wanneer je bewuster bent, je hebt ontdaan van allerlei blokkades en ook nog eens hoog gevoelig bent,  mensen aan die voor hun eigen innerlijk licht zijn afgesloten. Dit wordt meestal veroorzaakt door allerlei blokkades zoals oude pijn, angsten en negatieve overtuigingen. Voor hun energiebehoefte zijn ze afhankelijk van het licht van anderen. Dit is geen kwade opzet, maar onvermogen van de ander.
Luister naar je lijf en naar je intuïtie wanneer je nieuwe mensen ontmoet. Meestal ervaar of zie je al vrij snel dat er ‘iets’ aan de hand is. Je hebt een vreemd gevoel bij bepaalde uitspraken van de ander, en soms is dit heel subtiel. Het is een signaal, handel er naar.
Ontmoetingen zijn mooie oefenmomenten in het bewustwordingsproces. Door te ervaren wat je NIET wilt, wordt voor jou steeds duidelijker wat je WEL wilt. Relaties en vriendschappen helpen ons om onszelf beter te leren kennen en bewuster te worden van wie en wat wij zijn, maar ook wat wij wensen in het leven.
Je kunt alleen veranderen doordat er iets schuurt met jou in de buitenwereld.  Natuurlijk heb je altijd de keuze er wel of niet iets mee te doen. Niet altijd makkelijk, maar wel veelbelovend.

Voor meer balans in je leven kun je altijd voor een vrijblijvend (niet gratis) gesprek terecht in Zoetermeer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten